Lejre Kommune (2021)

Udvikling og udbredelse af 4 reparationscaféer i Lejre

Med Lejre Kommune etablerede vi 4 repair cafeer for at styrke grøn og social bæredygtighed

Baggrunden for projektet

Repair caféer er efterhånden et udbredt fænomen i mange større byer. Her kan man få hjælp til at reparere elektronik, møbler, tøj, legetøj mv. Caféerne er et vigtigt skridt i den grønne omstilling, da de inspirerer til bæredygtigt forbrug og lærer folk at reparere i stedet for at smide ud. Udfordringen er, at de i dag ikke findes på landet.

Lejre Kommune ønskede derfor at finde ud af, om det var muligt at etablere levedygtige repair cafeer i deres kommune. Med midler fra Landdistriktspuljen blev projektet søsat sammen med Behave Green.  

Sådan forløb projektet

Gennem en række infomøder med borgere og møder med forskellige kulturinstitutioner i Lejre Kommunes landsbyer fik vi kontakt til lokale ildsjæle, der ønskede at engagere sig i projektet på frivillig basis. Nogle kunne reparere, andre brygge kaffe og andre lægge lokaler til.

I Behave Green har vi projektledet hele processen fra indledende dialoger, over afholdelse og kommunikation til evaluering af projektet. Interesseorganisationen Repair Cafe Danmark bidrog med faglig sparring, eksempelvis om værktøj og sikkerhedsforanstaltninger ved arbejdet med elektronik.

Hvad blev resultatet?

Projektet resulterede i etableringen af 4 reparationscaféer i forskellige landsbyer i Lejre Kommune. Derudover blev der udviklet en manual til andre kommuner om, hvordan de kan bruge reparation og affaldsforebyggelse som løftestang til liv og sammenhold i landsbyer. Her har vi samlet erfaringer fra projektet til inspiration for andre, så der kan komme flere grønne fællesskaber.

Projektet har vist, at der er en spirende interesse for at reparere og genbruge mere. Dog bremses mange af, at de mangler viden, inspiration og et fællesskab til at udforske reparation og upcycling sammen med. Her kan kommunerne indtage en faciliterende rolle og drage fordel af vores erfaringer i manualen.

Er du mere nysgerrig?

Andre temaer

Social bæredygtighed
Oplevelse og turisme
Fødevarer og madspild
Byggeri og anlæg
Konflikt og grøn omstilling
Take back-systemer
Grøn mobilitet
Cirkulær økonomi
Grønne kompetencer
Affald & genbrug
Grønne events og festivaler