Kooperationen (2019)

Undersøgelse af muligheder for affaldssortering på byggepladser

Hvad er de praktiske og adfærdsmæssige barrierer for affaldssortering på byggepladser

Hvad er problemet?

Byggebranchen er en af de mest CO2-udledende brancher, der findes, og gennemført og korrekt affaldssortering er desværre et sjældent syn på byggepladser. Årsagerne er mange. Særligt pladsmangel, udbudsregler og manglende incitamentstrukturer for håndværkerne spiller ind.

Koorporationen, der er en interesseorganisation for socialøkonomiske virksomheder, ønskede at lave en kampagne målrettet deres byggevirksomheder, der havde til formål at øge affaldssortering og grøn omstilling på byggepladsen. Men hvordan skulle kampagnen skrues sammen? Hvordan skulle de motivere målgruppen? Og hvad skal der rent faktisk til for at styrke motivation for genanvendelse på byggepladser? Det blev Behave Green sat til at undersøge. 

Sådan gik vi til opgaven

Hvis man vil målrette en kampagne til håndværkere, kræver det indsigt i deres hverdag. Behave Green tog derfor i felten for at forstå problemet i sin kontekst. Her foretog vi en antropologisk undersøgelse af medarbejderes adfærd og holdninger til bæredygtighed og genanvendelse på byggepladsen. Mere konkret har vi Behave Green: 

  • Interviewet det københavnske byggefirma Logik & Co.
  • Observeret og interviewet medarbejdere på en byggeplads i Skanderborg
  • Deltaget i en brancheworkshop arrangeret af Kooperationen

På baggrund af indsigter har Behave Green udviklet en række målrettede anbefalinger til kampagnen

Hvad var resultatet?

På baggrund af den antropologiske undersøgelse af adfærden på byggepladserne rådgav Behave Green Kooperationen om at sammensætte en kampagne, der ramte målgruppens behov og barrierer. Der er ingen lette løsninger, men projektet betød bl.a., at en række bygherrer og håndværkere pludselig blev bevidste om, at de også kan skubbe på for affaldssortering og genanvendelse.  

Er du mere nysgerrig?

Andre temaer

Social bæredygtighed
Oplevelse og turisme
Fødevarer og madspild
Byggeri og anlæg
Konflikt og grøn omstilling
Take back-systemer
Grøn mobilitet
Cirkulær økonomi
Grønne kompetencer
Affald & genbrug
Grønne events og festivaler