Københavns Kommune (2018)

Evaluering af genbrugskrus på Haven Festival

Indsigt i gæsternes adfærd, viden og holdning til genbrugskrus på Haven Festival 2018

Hvad var problemet?

De seneste år har der været et stigende fokus på de negative konsekvenser, som brugen af engangsplastik har for miljøet. Det er ikke uden grund: Plastik ender ofte i naturen, hvor det ødelægger plante- og dyreliv, eller til forbrænding med CO2-udledning til følge. Derfor valgte Københavns Kommune som et forsøgsprojekt at indføre genbrugskrus og -kander på HAVEN Festival 2018. Men hvad synes festivalgængerne? Og fungerede systemet i praksis? Det blev Behave Green sat til at undersøge. 

“Jeg er imod brug af engangsplastik. Derfor er det fedt, at festivalen gør det nemt at gøre noget godt”.

Anonym festivaldeltager, Haven 2018

Sådan løste vi problemet?

Behave Green foretog en antropologisk brugerundersøgelse og adfærdsundersøgelse af brugeroplevelsen med de vaskbare genbrugskrus sammenlignet med  engangskrus. Formålet var at forstå festivalgæsternes holdninger og adfærd i relation til krusene og det nye pantsystem. Derfor deltog vi på Haven Festival d. 10. og 11. august 2018. Her foretog vi:

  • Mini-interviews med gæster
  • Observationer af gæsternes adfærd
  • Brugerrejser med gæster ift. brugsoplevelsen 
  • Mini-interviews med festivalpersonale- og frivillige

Efterfølgende blev dataen analyseret og bearbejdet til konkrete indsigter og resultater.

Resultatet

Undersøgelsen viste, at hele 92 pct. af festivalgængerne synes godt om krusene, og at 98 pct. gerne ville erstatte engangskrus med vaskbare genbrugskrus på festivaler. De fremhævede bl.a. drikkeoplevelsen, det miljømæssige perspektiv og det faktum, at de slap for at vade rundt i nedtrådte engangskrus.

Observationerne viste dog samtidig, at pantsystemet skal være intuitivt og nemt at bruge. Grøn omstilling er nemlig ikke det første, festivalgængerne tænker på. Projektet viste, hvordan systemet kunne gøre det intuitivt og guide til korrekt adfærd.

Undersøgelsens resultater og anbefalinger blev samlet i en overskuelig rapport og præsenteret for Københavns Kommune, der efterfølgende bl.a. har brugt rapporten som bevæggrund for at forbyde engangsplastikkrus ved alle større events i Københavns Kommune.

Er du mere nysgerrig?

Andre temaer

Social bæredygtighed
Oplevelse og turisme
Fødevarer og madspild
Byggeri og anlæg
Konflikt og grøn omstilling
Take back-systemer
Grøn mobilitet
Cirkulær økonomi
Grønne kompetencer
Affald & genbrug
Grønne events og festivaler