Middelfart Kommune (2020)

Test, evaluering og udbredelse af samkørsel

Hvordan udbreder vi samkørsel mellem landsbyer, arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner

Hvad var udfordringen?

Som så mange andre steder i landet oplever Middelfart Kommune udfordringer med trængsel på vejene. Flere kører alene til og fra arbejde, og unge kører i stigende grad i bil til skole, efter de har fået kørekort. På den baggrund ønskede Middelfart Kommune at udbrede FDM’s samkørsels-app Ta’Med bredt. Det skulle gøres ved først at indhente kvalitative indsigter om målgruppen, dernæst bruge metoder fra adfærdsdesign til at overkomme de væsentligste barrierer for øget samkørsel mellem kommunens landsbyer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Sådan gik vi til opgaven

Vi startede med at indgå et partnerskab med FDM, som havde erfaring med udbredelse af Ta’Med andre steder i landet. Derefter lavede vi en række test, kampagner og interventioner, som, krydret med indsigter fra adfærdsvidenskab, skulle hjælpe til at flytte folk fra solokørsel til samkørsel.

Vi gik i den forbindelse i dialog diverse lokaludvalg, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Sammen planlagde og udførte vi lanceringer af platformen med alt hvad det indebærer af flyers, plakater, oplæg, SoMe-opslag, konkurrencer og etablering af ambassadør-ordninger. Med brugerdata fra Ta’Med evaluerede vi til slut på, hvor meget initiativerne konkret havde øget samkørslen.

Resultatet

Gennem projektet fik vi lanceret samkørsel på kommunens rådhus og gymnasium samt i tre store virksomheder med i alt flere hundrede medarbejdere. Derudover lavede vi lanceringer gennem samarbejde og udbredelse hos de 12 lokaludvalg i kommunen. Dermed var vi med til at sikre, at projektet fik en signifikant stigning i antallet af samkørsler.

Er du mere nysgerrig?

Andre temaer

Social bæredygtighed
Oplevelse og turisme
Fødevarer og madspild
Byggeri og anlæg
Konflikt og grøn omstilling
Take back-systemer
Grøn mobilitet
Cirkulær økonomi
Grønne kompetencer
Affald & genbrug
Grønne events og festivaler