Lejre Kommune (2024)

Borgerinddragelse og mobilisering til klimahandling

Borgerinddragelsesprocess ifm. revidering af klimaplan for Lejre Kommune.

Hvad var baggrunden?

Lejre Kommune skal revidere sin Klimaplan for 2025 og har i den forbindelse som mål at skabe en inddragelsesproces, der mobiliserer kommunens borgere i den grønne omstilling og skaber grobund for nye fællesskaber og samarbejder. Disse ambitioner har vi understøttet gennem facilitering og udvikling af en borgerinddragelsesproces, tilrettelagt for fire specifikke målgrupper, udpeget af kommunen selv: unge, lokale grønne ildsjæle, Grønt Råd og to udvalgte landsbyer.

Sådan løste vi opgaven

I samarbejde med Lejre Kommune udviklede Behave Green en række workshopformater, der kunne tilpasses og genbruges på tværs af fire forskellige målgrupper i inddragelsesprocessen for at sikre tværgående indsigter og bredere engagement. Gennem målrettede øvelser som tema-workshops og fremtidsvisioner, hvor deltagerne blev opfordret til at forestille sig bæredygtige løsninger for Lejre Kommune om fem år, blev de engageret i at formulere konkrete løsninger samt mulige samarbejdspartnere og -former på klimaområdet. For de unge skabte vi visuelle øvelser som word clouds og post-it-baserede aktiviteter om deres eget CO₂-aftryk og idéer til en mere bæredygtig hverdag. I landsbyerne og blandt ildsjælene byggede vi videre på temaøvelser, hvor deltagerne både reflekterede over deres lokale kvaliteter samt de muligheder og udfordringer, de ser i forhold til klimainitiativer. Dette format skabte bred deltagelse og gav værdifulde indsigter til kommunens klimaarbejde. 

“Det er rigtig vigtigt, at vi med klimaindsatsen finder nogle tiltag, som giver synergi – som et støjværn, der producerer VE. Det giver noget lokalt og til klimaet. Det er sådan nogle ting, vi skal lede efter. Solcelleanlægget er et eksempel på det modsatte – det er blottet for lokal forankring.”

Deltager på landsbyworkshop

Hvad var resultatet?

Vi udarbejdede et notat til kommunalbestyrelsen, der skitserer konkrete anbefalinger til klimaplanen, såsom en bred efterspørgsel blandt deltagerne om, at Lejre Kommune indtænker og integrerer hensyn til naturen og det åbne land i etableringen af fx vedvarende energi-infrastruktur. Udover konkrete input til klimaplanen lykkedes det workshopsene at mobilisere deltagerne og deres engagement inden for klimaområdet. Blandt andet udarbejdede de unge en skitse til et Unge Klimaråd, der kan give de unge en stemme i kommunens grønne agenda, som de ønsker, at kommunen etablerer. Et andet forslag fra en gruppe deltagere er et samarbejde med kommunen og skolerne om at etablere en vidensbank, der giver skolerne i kommunen mulighed for at trække på den faglige viden og de kompetencer, som nogle forældre har indenfor klimaområdet. Derudover var der flere idéer til lokale initiativer såsom samarbejder med lokale grøntsagsproducenter, deleøkonomiske tiltag og grønne fællesmiddage. Workshopsene lykkedes således med at understøtte borgernes tillid til og tro på, at de gennem fællesskaber kan styrke hinandens klimaengagement.

Er du mere nysgerrig?

Andre temaer

Social bæredygtighed
Oplevelse og turisme
Fødevarer og madspild
Byggeri og anlæg
Konflikt og grøn omstilling
Take back-systemer
Grøn mobilitet
Cirkulær økonomi
Grønne kompetencer
Affald & genbrug
Grønne events og festivaler