Dur ikke – væk! hvad sker der med vores brugte ting, når vi rydder op?

Hvordan vælger vi ting til og fra? Hvorfor skal noget gemmes og andet gives videre til andre? Hvornår vælger vi at sortere og smide ud med hård hånd, mens vi andre gange beslutter at noget er for godt til skraldespanden?

Det kan føles dejligt at få ryddet ud i gemmerne og få ting af vejen, som bare står og samler støv. Men det kan nemt føre til, at mange gode ting ryger direkte i skraldespanden. Derfor har vi kigget på oprydningsvanerne hos to danskere med vidt forskellig indstilling til oprydning og genbrug. Den indsigt kan være brugbar viden i arbejdet med at øge genbrug og genanvendelse blandt borgerne.

Corona-nedlukningen i marts 2020 gav mange danskere anledning til at gennemføre den helt store oprydning. Og med færre projekter i felten her i Naboskab, besluttede vi os for at udnytte situationen og undersøge rationalet bag oprydning og udsmidning. Derfor tog vi kontakt til to danskere i en kolonihaveforening i København, som begge havde givet sig i kast med projekt ‘coronaoprydning’ – men på helt forskellig vis.

I denne mini-analyse af oprydningsadfærd får du indblik i, hvordan de to personer vælger mellem at gemme, give videre og smide ud.